24 April 2012

"about PAVLOVA"

Yeayyyyyyy!!! finally terbuat gak PAVLOVA dok tgk org buat ja kan n mkn...hehehe..

assalammualaikum.... 
actually fara sendiri pon x pnah mkn bnda nie..pavlova ni actually org barat la pnya dessert sejenis manisan yg sgt manis..ada gak story yg fara taw asal nama PAVLOVA ni katanya berasal dari nama penari ballet rusia anna pavlova yg tour dr New Zealand ke Australia pd thn 1926 tp xtaw la apa kena mengena ng dessert nie..hehehe..yg pasti asalnya masing2 pon xtaw ..hehehe...Pavlova ni mmg manis..kalau kurang gula..kerangupan luar dia akan kurang..rangup di luar lembut di dlm =)
so dats' y la ats pavlova slalu letak buah-buahan yg agak masan mcm Strawberry, Grape, Orange, Kiwi n mcm2 lg...bila kita mkn skali mcm2 rasa ada...nice sgt. 

so , fara pon da mencuba n da memakan. cdap n manis. tp utk sndiri mkn fra juz letak grape & mango wif fresh whipped cream !!


nyummyyyyyy !!


p/s : org tua & muda yg x mkn manis syorkan jgn mkn. hehehe. sekian!






4 comments:

  1. fara..bley kurangkan gula xde efek pown untuk kerangupan luaran dia..fara buat ni buh cuka x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ..fara boh cuka..mmg manis ka? mula wat manis sgt2!! pastu da 1 blog tu dia gtaw camtu klw kurang gula luar x rangup..kan..if yaya kata xda efek nk less sugar la pasnie =)

      Delete
  2. xsilap yaya lah kan,xde efek pon..kita xcm org barat mkan semua manis2..cuka tu yg buatkan rnggup..kwn la gtw..
    xpe je..kita tayah ikut totally resepi..
    kena pandai main kpnasan tkot hngit..lebihkn masa xpe kot,brg garing je

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...nk tny, yaya knapa kadang2 bila wat kan pavlova ni xmau nk ranggup jd mcm liat plak melekat2 bila sentuh. seipa erk? then melekat plak kat grease paper...bakar mmg 1 jam kdg2 lebeyh..tp still sama..jd lembik la x naik...pelik. hope ya leyh help me ;)

      Delete